Home Beauty Blog Beneficii colagen: piele, articulații, musculatură

Beneficii colagen: piele, articulații, musculatură

Beneficii consum colagen hidrolizat

Ce este Colagenul și care sunt principalele sale beneficii?

  • Colagenul este principala proteină structurală și principala componentă a țesutului conjunctiv din corpul omenesc. În general, este cea mai abundentă proteină la mamifere, ocupând între 25 și 35% din întreaga cantitate de proteine din corp.
  • Colagenul constă în amino-acizi legați împreună sub formă de triplu-helix, cunoscut ca și helix de colagen. Datorită acestei structuri unice colagenul furnizează țesutului conjunctiv caracteristicile sale de rezistență, elasticitate și putere.
  • Este cel mai adesea găsit în țesutul conjunctiv precum cartilajul, oasele, tendoanele, ligamentele și pielea.

Pot exista până la 28 de tipuri de colagen diferite care au fost descoperite, dar cele mai mai comune de departe, sunt colagenul de tip I la V. De fapt, aproape 90% din colagenul din corpul omenesc este colagen de tip I.

*Peptan® aflat în compoziția Beautin Collagen este Colagen de Tip I.

Corpul omenesc poate sintetiza colagenul, utilizând amino-acizi și vitamina C ca și co-factor. Cu timpul, însă, producția acestei proteine încetinește. Drept urmare:

Pielea începe să își piardă din suportul structural, fermitate și elasticitate în timp ce apar ridurile; cartilajul articulațiilor pierde din volum și rezistență în timp ce densitatea oselor are de suferit.

Deși anumite alimente, cum ar fi cartilajul de oase, conțin colagen, persoanele care doresc o piele fără riduri sau alte beneficii pentru sănătate caută adesea suplimente pentru a-și crește aportul de colagen.

Beneficiile colagen prin consumul regulat

Ce spun studiile despre beneficiile aduse de către colagenul hidrolizat asupra pielii?

Există unele dovezi care susțin afirmația conform căreia colagenul hidrolizat are efecte benefice asupra pielii. De exemplu, într-un studiu clinic dublu-orb, cu subiecți aleși la întâmplare, controlat cu grup placebo, publicat în din Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals1, a arătat următoarele: grupul de femei care a consumat o băutură suplimentară care conține colagen hidrolizat, acid hialuronic, vitamine și minerale, și-a redus semnificativ adâncimea ridurilor în comparație cu grupul martor. De asemenea, hidratarea și elasticitatea pielii participanților s-au îmbunătățit semnificativ.

Un alt studiu similar, clinic dublu-orb, cu subiecți aleși la întâmplare, controlat cu grup placebo, din revista Skin Pharmacology and Physiology2 a analizat efectele suplimentelor de colagen asupra pielii femeilor.

În acest studiu, femeile au luat fie un supliment de colagen, fie placebo timp de 8 săptămâni. După cele 8 săptămâni, femeile care au luat suplimentul au avut un nivel mai ridicat de elasticitate și hidratare a pielii.

Beneficiile colagenului asupra articulațiilor

Există studii3 care au arătat că utilizarea suplimentelor cu colangen hidrolizat ajută la sănătatea articulațiilor. De asemenea, colagenul hidrolizat are potențialul de a reface desitatea osoasă în cazul persoanelor care suferă de osteoporoză și osteoartrită.

Efectele colagenului asupra masei musculare

Există date care afirmă că utilizarea suplimentelor cu colagen hidrolizat poate ajuta la creșterea masei musculare. Pierderea masei musculare este încă caracteristică a procesului de îmbătrânire.

Un studiu clinic dublu-orb, cu subiecți aleși la întâmplare, controlat cu grup placebo, publicat de Universitatea Cambridge4, efectuat pe 53 de bărbați, care au efectuat exerciții cu greutăți timp de 12 săptămâni, cu trei antrenamente pe săptămână, a relevat că grupul țintă a avut rezultate mai bune în câștigarea de masă musculară, forță și în pierderea de țesut adipos față de grupul căruia i s-a administrat placebo.

Bărbații din grupul țintă au consumat 15g de colagen hidrolizat, iar studiul a relevat faptul că proteinele responsabile de creșterea masei musculare au fost stimulate de consumul de colagen.

Bibliografie

1. Borumand M, Sibilla S. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. J Med Nutr Nutraceut [serial online] 2015 [cited 2020 Sep 3];4:47-53.

Disponibil pe: http://www.jmnn.org/text.asp?2015/4/1/47/146161

2. E Proksch 1, D Segger, J Degwert, M Schunck, V Zague, S Oesser, Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study

Disponibil pe: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/

3. Elisangela Porfírio, Gustavo Bernardes Fanaro, Collagen supplementation as a complementary therapy for the prevention and treatment of osteoporosis and osteoarthritis: a systematic review

Disponibil pe: http://dx.doi.org/10.1590/1809-9823.2016.14145

4. Denise Zdzieblik, Steffen Oesser, Manfred W. Baumstark, Albert Gollhofer, and Daniel König, Br J Nutr. 2015 Oct 28; 114(8): 1237–1245.

Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial

Disponibil pe: https://doi.org/10.1017/S0007114515002810