Home Beauty Blog De ce colagen din peste?
Colagenul este o proteină importantă care formează structuri moleculare, care la rândul lor conferă susținere oaselor, pielii, tendoanelor, arterelor și organelor interne din organismele umane și animale. Reprezintă 30% din proteinele organismului nostru și este principalul component al țesuturilor conjunctive, al cartilajelor și oaselor.
Există peste 20 de tipuri de colagen în organism, dar colagenul de tipul 1 se găsește în cantitate mai mare, reprezentând 90% din totalul de colagen din corp.
Calitatea colagenului se deosebește, în principal, pe criterii care țin cont de sursa, tipul și puritatea sa. În prezent se folosesc în principal două tipuri de colagen: extractul de colagen din surse animale (în special de vită și porc) și colagen din pește.
Până de curând principalele surse de colagen pentru utilizare industrială, farmaceutică și cosmetică erau cele provenite din carnea de vită și de porc. Cu toate acestea, apariția multor boli la aceste animale cum ar fi de ex. encefalopatia spongiformă bovină și gripa porcină, a condus societatea științifică la căutarea unor surse diferite de colagen. Studii clinice recente au examinat siguranța și conținutul în bacterii și virusuri în colagen din pește, mai precis din peștele tilapia, și au arătat că utilizarea sa este întru totul sigură 1.
Pentru colagen se aleg, în principal, pești de apă de mare adâncime. După prelevarea sa din pește, colagenul este supus unei prelucrări prin care se elimină orice miros sau gust neplăcut.
Colagenul din pește, în comparație cu alte tipuri de colagen, are o biodisponibilitate mai ridicată, deci se absoarbe într-un grad mai ridicat și cu un ritm mai rapid (90% se absoarbe în decurs de 6 ore de la consum).
Biodisponibilitatea ridicată se datorează greutății moleculare reduse și a raportului său unic în aminoacizi, care îi conferă în plus și o temperatură scăzută de denaturare (denaturare se numește descompunerea proteinelor). Această proprietate îl deosebește semnificativ de alte tipuri de colagen, deoarece, după cum s-a arătat prin studii, proteinele denaturate ale colagenului, în afară de rolul lor structural, contribuie semnificativ la controlul funcțiilor celulare, cum ar fi la forma și ritmul de regenerare al celulelor 2.