Ne referim la un studiu dublu orb care a fost realizat în Franța de COSderma pe un lot de 106 femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani, pe durată de 12 săptămâni. Grupelor de voluntare care au participat la studiu li s-a administrat colagen hidrolizat PEPTANTM pe cale bucală și respectiv placebo.
În acest studiu, cercetătorii au evaluat gradul de fragmentare al colagenului la suprafață și la o anumită profunzime a pielii, dar și densitatea colagenului, utilizând aparate de măsură de înaltă precizie, Vivascope® 3000 și Dermcup®.
Administrarea de colagen hidrolizat
Participantelor din grupul experimental li s-a administrat 10.000 mg colagen hidrolizat PEPTANTM o dată pe zi, în formă lichidă, iar măsurătorile s-au realizat la începutul studiului (D0), în cea de-a 28-a zi (D28) și la sfârșitul studiului, în cea de-a 84-a zi (D84)
Rezultatele studiului pentru stimularea colagenului
Rezultatele studiului au arătat o creștere semnificativă a densității colagenului în straturile profunde ale pielii după administrarea de colagen hidrolizat PEPTANTM timp de 28 de zile.
În ansamblu, fragmentarea colagenului s-a redus cu 31% după 84 de zile, comparativ cu grupul căruia i s-a administrat placebo.
De asemenea, studiul a arătat că densitatea colagenului a crescut semnificativ după administrarea de PEPTANTM pentru o perioadă de 28 de zile și s-a menținut la aceleași nivele ridicate timp de 84 de zile.
Bibliografie studii clinice despre stimularea colagenului
* Studii clinice
Postlethwaite, A.E., Seyer, J.M., and Kang, A.H. 1978. Chemotactic attraction of human fibroblasts to type I, II, and II collagens and collagen-derived peptides. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 75(2): 871-875.
Minaguchi, J., Koyama, Y-I., Meguri, N., Hosaka, Y., Ueda, H., Kusubata, M., Hirota, A., Irie, S., Mafune, N. and Takehana, K. 2005. Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in Achilles tendon. Journal of nutritional science and vitaminology 51:169-174.
Matsumoto, H., Ohara, H., Ito, K., Nakamura, Y. and Takahashi, S. 2006. Clinical effects of fish type I collagen hydrolysate on skin properties. ITE Letters on batteries, new technologies and medicine, 7(4):386-390.
Sumida, E., Hirota, A., Kuwaba, K., Kusubata, M., Koyama, Y., Araya, T. Irie, S. and Kasugai, S. 2004. The effect of oral ingestion of collagen peptide on skin hydration and biochemical data of blood. Journal of nutritional food, 7(3): 45-52.
Morganti, P., Randazzo, S.D. and Bruno, C. 1988. Oral treatment of skin dryness. Cosmetics and Toiletries, 103: 77-80.
Cosgrove, M.C., Franco, O.H., Granger, S.P., Murray, P.G. and Mayes, A.E. 2007. Dietary nutrient intakes and skin-aging appearance among middle-aged American women. The American journal of clinical nutrition, 86: 1225-1231.
Postlethwaite, A.E, Seyer, J.M. and Kang, A.H. 1978. Chemotactic attraction of human fibroblasts to type I, II, and III collagens and collagen-derived peptides. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 75(2):871-875.
Matsuda, N., Koyama, Y., Hosaka, Y., Ueda, H., Watanabe, T., Araya, T., Irie, S. and Takehana, K. 2006. Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in the dermis. Journal of nutritional science and vitaminology, 52:211-215.
Varani J, et al., Decreased Collagen production in Chrono-logically aged skin. 2006. Am. J. Pathol. Vol 168 (6) 1861-1868
Tanaka M., et al., 2009. Effects of collagen peptide ingestion on UV-B-induced skin damage. Biosci. Biotechnol. Biochem. Apr 23:73 (4)
COSderma 2012 laboratoires, France. Collagen Images by ORION CONCEPT, Tours, France