Home Totul despre colagenul lichid Supremația colagenului hidrolizat sub formă de peptide

Supremația colagenului hidrolizat sub formă de peptide

colagen din peptide

Este evident că aspectul pielii și integritatea sa se modifică odată cu trecerea anilor și acest lucru se datorează unei acțiuni combinate a foto-îmbătrânirii, a diferitelor modificări hormonale, a unor factori de mediu și, bineînțeles, a timpului care trece și lasă semnele sale de neșters…

În ultimii ani piața a fost invadată de suplimente alimentare pe bază de colagen, produse care pretind că vor întârzia semnele de îmbătrânire, cum ar fi de exemplu ridurile. Să vedem care este adevărul.

În primul rând trebuie să se cunoască faptul că produsele care circulă pe piață nu conțin colagen simplu ci colagen hidrolizat. Hidroliza constă în prelucrarea unei proteine cu enzime și apă, ceea duce la scindarea legăturilor peptidice și obținerea unui amestec de peptide și aminoacizi liberi.

Ce sunt peptidele

Peptidele care rezultă din hidroliza colagenului sunt constituite de obicei din doi sau trei aminoacizi, sunt deci dipeptide sau tripeptide, au masă moleculară redusă și se absorb ca atare.

Organismul uman poate să absoarbă – în afară de aminoacizi – și peptide, este suficient ca acestea să aibă o masă moleculară corespunzătoare, ceea ce nu se întâmplă de exemplu cu peptidele care sunt constituite din patru aminoacizi. Prin urmare, orice acțiune a colagenului hidrolizat asupra dermei și epidermei este în principal rezultatul acțiunii acestor peptide și în al doilea rând al acțiunii aminoacizilor specifici.

După cum s-a demonstrat prin studii, consumul peptidelor de colagen provenite din pește duce la absorbția acestora de către organism și apariția lor în serul sangvin, dipeptida prolină-hidroxiprolină constituind componenta de bază. Astfel de peptide stimulează fibroblastele și condrocitele umane pentru producția de colagen de tip 1 dar și de acid hialuronic, cu impact natural pozitiv imediat în textura și elasticitatea pielii.

Studii Științifice despre colagen hidrolizat sub formă de peptide

Din acest motiv, studiile despre efectele produse după administrarea de colagen sub formă de peptide au continuat să releve aceleași lucruri.

În 2014 au fost publicate două studii științifice efectuate pe oameni și mai precis pe femei, iar ambele studii au concluzionat că administrarea anumitor peptide de colagen pe o durată de cel puțin 8 săptămâni a condus la îmbunătățirea texturii pielii și la o reducere măsurabilă a apariției de riduri.

Colagenul hidrolizat sub formă lichidă este un supliment alimentar iar pentru obținerea rezultatelor optime trebuie să se modifice în paralel și alți factori importanți. De exemplu, o femeie care fumează un pachet de țigări pe zi, se expune la soare fără o protecție adecvată, mănâncă fructe și legume o dată pe săptămână, ar fi bine să schimbe radical aceste obiceiuri dacă dorește să obțină cele mai bune rezultate de la tratamentul complementar cu colagen hidrolizat provenit din pește.

Bibliografie
  •  Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113-9.
  •  Collagen hydrolysate intake increases skin collagen expression and suppresses matrix metalloproteinase 2 activity. Zague V, de Freitas V, da Costa Rosa M, de Castro GÁ, Jaeger RG, Machado-Santelli GM. J Med Food. 2011 Jun;14(6):618-24.
  • Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55.
  • A new view concerning the effects of collagen hydrolysate intake on skin properties. Zague V. Arch Dermatol Res. 2008 Oct;300(9):479-83. 
Konstantinos Xenos
Dietetician clinic – Nutriționist MSc.
Vicepreședintele Institutului Elen de Nutriție (EID)
Directorul secției Nutriție genetică și Studiul Nutriției “EUROKLINIKI ATENA”